Få et bedre samarbejde på tværs af arbejdsfunktioner, arbejd mere effektivt, og opnå større effekt.
Half Double er en projektmetodologi, der gør op med det traditionelle fokus på ressourcer og leverancer og i stedet fokuserer på kerneelementerne effekt, flow og lederskab.
Half Double er en ny tilgang til projektledelse, som blev udviklet med henblik på at hjælpe organisationer til at skabe mere værdi af de mange ressourcer, de investerer i projekter.
Det er resultatet af flere års samarbejde med et dedikeret projektfællesskab, som blev etableret med det formål at optimere gevinsterne af vores projekter.
Hvordan definerer man den værdi, der skal skabes i projektet?
I Half Double fokuserer man på et løbende flow af effekt gennem hele projektforløbet i stedet for faste leverancer.
Et centralt element i Half Double er det store fokus på effekt. Målet med et succesfuldt projekt er at efterlade et aftryk, som kan være til gavn for andre, så man sætter derfor projekter i gang for at skabe vedvarende effekt.
Hemmeligheden bag Half Double-metodologien er at skabe effekt, imens man leverer produktet og ikke bagefter. Når man tilegner sig løbende læring undervejs i projektet og insisterer på at få den korteste tid til effekt , er der større sandsynlighed for at opnå højere tilfredshed blandt interessenterne, vedvarende effekt og større succes i projekter.
Modsat de traditionelle projektledelsesmetoder bevæger Half Double sig væk fra effektivitetsparadigmet og projektledelsestrekanten med den tredobbelte begrænsning i form af tid, ressourcer og leverancer og hen mod et større fokus på effekt.
Projekter kan være både komplekse og uendelige. Insistér på, at der skal være ugentlig og synlig fremdrift.
Half Double fokuserer på vigtigheden af at sikre flow i projekter – det vil sige den energi, der skabes i projektet af alle, der deltager og arbejder sammen som et team, i stedet for at have personer, der arbejder på individuelle opgaver i hver deres del af virksomheden.
Half Double prioriterer et optimeret flow, da man anerkender, at projekter kan være en kæmpe udfordring, der kræver både fokus, kreativitet og samarbejde. Derudover bliver projektdeltagerne opfordret og motiveret til at samarbejde og koncentrere sig om én opgave ad gangen for at optimere flowet i projektet i modsætning til de traditionelle projektledelsesmetoder, som ofte har en tendens til at fokusere på ressourcer, nemlig at fordele få ressourcer på tværs af flere projekter for at optimere og prioritere projektets ressourcer.
Flow betyder, at man prioriterer projektets tempo og fremdrift over alt andet. Derfor lægges der vægt på, at man vælger de rette personer til at engagere sig fuldt ud i projektet, og at man sikrer intens involvering ved at allokere dem så meget som muligt til projektet. Dette er en af grundene til, at co-location er en så vigtig del af flowelementet: Det muliggør hyppig interaktion, som øger produktivitet og innovation radikalt og booster fremdriften i projektet, sammenlignet med hvis teammedlemmerne sidder adskilt og er fordelt på individuelle opgaver.
Ved hjælp af flow og de tilhørende værktøjer med flowoptimering og co-location er Half Double med til at sikre projekter, hvor teammedlemmerne er intenst involveret, stærkt fokuserede og fuldt ud engageret i projektforløbet. Projektet er designet til at imødekomme hyppige interaktioner med nøgleinteressenterne.
Mennesker får projekter til at lykkes. Handlinger og engagement får mennesker til at lykkes.
Lederskab handler om at omfavne usikkerhed og uforudsigelighed og motivere til, at man træffer modige beslutninger, når det virkelig gælder. Det indebærer også at facilitere rejsen mod et fælles mål og sikre et tæt samarbejde med alle de involverede samt sikre, at alle er tilfredse med ikke kun resultaterne, men også med måden, de blev opnået. Samarbejdsorienteret lederskab fokuseret på teamet, som giver plads til de kompleksiteter, der gør os til dem, vi er, er vejen til succesfulde projekter med Half Double.
Projekter har brug for ledere, som kan håndtere både komplekse udfordringer og uventede situationer, og som kan løse konflikter, håndtere interessenter og virkelig lede andre, så lederskab ifølge Half Double faktisk handler om at prioritere mennesker over systemer. Det indebærer også, at projektet både har en aktiv projektsponsor, som er villig til at yde støtte ved at bruge tid på projektet, og en erfaren og dygtig projektleder, som er i stand til at håndtere den turbulens og forandring, der sker undervejs i projektet.
Teamets engagement er den vigtigste ressource i projekter, og derfor handler en stor del af lederskab om at sikre dette. 75% af alle mislykkede projekter sker på grund af dårligt lederskab. Derfor handler de mest essentielle elementer i Half Double om at motivere andre og fremme engagementet. Tid, talent og energi er afgørende faktorer, og det kræver motivation at levere dem. Hvis et team er fuldt ud engageret, kan de udrette de mest utrolige ting. Som mennesker kan vi dog ikke lide at blive opfattet som en omkostning eller en aktivitet i en projektplan eller et procesdiagram – vi har behov for at kunne se en mening med projektet for at fungere optimalt. Lederskab, der inspirerer til mening og engagement, er lige præcis det, Half Double handler om.
Half Double er en fleksibel projektledelsesmetode, der gør op med en ”one size fits all”-tilgang. I stedet indebærer det en gensidig tilpasning, hvor projektet først bliver tilpasset Half Double-tankegangen, og dernæst bliver Half Double-metodologien skræddersyet til organisationen og projektets kultur, systemer og strukturer. Denne proces kaldes lokal tilpasning.
For at kunne tilpasse organisationen, projektet og projektteamet til Half Double-tankegangen kræver det mod, engagement og en villighed til at tænke anderledes og reflektere på en anden måde, end man gør i selve organisationen. Dette er helt fundamentalt for at kunne lykkes med at implementere Half Double i projekter.
Tilpasning af projekter til Half Double kræver, at man tør ændre fokus fra forudsigelighed i omkostninger og specifikationer til effektskabelse og tilfredshed blandt interessenterne. Men det er ikke alt. Det kræver også en dedikeret indsats at skabe plads og ressourcer til at arbejde med høj intensitet og drive projektet fremad og at opgive vanen med at prioritere operationelle behov og hierarkier over projektets og projektteamets reelle behov. Og endelig indebærer en tilpasning til Half Double, at man er villig til at tage et skridt tilbage fra de dybt forankrede traditioner med at sætte standardiserede og ensrettede procedurer og rutiner før det enkelte projekts behov.
Ved hjælp af processen med lokal tilpasning kan man skræddersy Half Double til organisationens og projektets egen kultur og strukturer. Half Doubles tre kerneelementer – effekt, flow og lederskab – kan blive tilpasset projektets lokale praksis og kultur ved at anvende de allerede eksisterende værktøjer, metoder og projektspecifikke kontekster.
Mange projekter kæmper med strenge rutiner og ufleksible processer, som ikke passer til deres specifikke behov, hvilket i sidste ende resulterer i begrænset effekt og succes i projektet. Kort sagt er det ikke optimalt at forsøge at forcere et projekt gennem et system, en struktur eller en ledelsesplan, der ikke passer til projektet. Med lokal tilpasning har vi mulighed for at anerkende projektets reelle behov, tilpasse det til Half Double-tankegangen og vælge løsninger, der understøtter projektet og projektets effekt.
Half Double er udviklet til at skabe effekt fra dag 1, give hurtige resultater og øge projektets succesrate, og der er derfor et enormt potentiale i at tage det fra ét individuelt projekt og anvende det på en hel portefølje af projekter. Men hvordan skalerer vi Half Double i organisationer? Hvordan kan vi arbejde med tilgangen på daglig basis, og hvilken tankegang skal vi ændre for at høste gevinsterne?
Siden Half Double blev lanceret, har vi set, hvordan metodologien øger succesraten i projekter betydeligt. Dette bliver yderligere understøttet af forskning udført af vores samarbejdspartnere Aarhus Universitet og Industriens Fond, som viser en succesrate på hele >70% sammenlignet med det globale industribenchmark på 33%, der blev offentliggjort i Standish Group Chaos Report i 2015.
I dag findes der 1.600 Half Double practitioners, herunder vores eget team af Half Double-ambassadører, som omfatter repræsentanter fra hvert af vores fagområder. Det betyder, at vi nu kan levere Half Double til kunder inden for alle industrier.
Standish Groups rapport fra 2015, som undersøgte succesfuld gennemførelse af projekter over hele verden over en 15-årig periode og konkluderede, at kun ét ud af tre projekter rent faktisk lykkedes, indikerer, at der er et enormt potentiale for at gentænke og optimere den måde, vi leder projekter.
Projekter udgør allerede ca. 40% af BNP i den vestlige verden – og det forventes at komme til at stige yderligere. Det betyder, at selv ved at øge succesraten med 5% eller 10% kan det have en enorm effekt på økonomien, produktiviteten og på tværs af samfundet.
Men det faktum, at Half Double har vist sig at mere end fordoble succesraten i projekter, gør den potentielle effekt på verden omkring os enorm og ikke til at komme uden om.
Et spørgsmål, vi ikke kunne lade være med at stille os selv, da Standish Groups undersøgelser blev offentliggjort, var, hvorfor de anerkendte projektledelsesmetoder ikke genererer de ønskede resultater? Vi har trods alt opnået meget pga. dem. Og de er blevet forankret i den måde, vi arbejder på.
Men i virkeligheden er de traditionelle projektledelsesmetoder og -værktøjer ikke designet til at håndtere den stigende kompleksitet i de problemer, vi forsøger at løse, og den hastige udvikling, vi prøver at følge med i.
De klassiske projektledelsesmetoder er fra en tid, hvor verden var nogenlunde stabil, og hvor der lå noget andet i ordet succes. Succes var produktfokuseret, og det betød, at man leverede det, man lovede: projekter til tiden til den rette pris og i den rette kvalitet efter den fastsatte projektplan.
På intet tidspunkt i historien har vores verden forandret sig så meget, som den gør i dag.
I takt med at virksomheder prøver at følge med denne dynamik, som er både uforudsigelig og under hastig forandring, handler succes mindre om at levere efter en fastsat projektplan og mere om at skabe effekt og tilfredshed blandt interessenterne.
Da definitionen af succes i projekter har ændret sig, er vi også nødt til at forandre vores måde at lede projekter på. Det er en helt simpel, men samtidig meget fundamental erkendelse, som har gjort os opsatte på at udvikle en agil metodologi, der øger succes, baseret på en moderne definition af succes: at skabe effekt og tilfredshed blandt interessenterne.
Half Double er en gennemtestet og valideret projektledelsesmetodologi med teamet i fokus, som øger succesraten i projekter markant, fordi den arbejder med i stedet for imod menneskets natur.
I virkeligheden er vi slet ikke så rationelle, som vi selv går og tror. Som mennesker bliver vi udsat for hundredvis af fordomme, og vores personlige præferencer, overbevisninger, erfaringer og forventninger har alle stor indflydelse på den måde, vi træffer beslutninger på. Half Double er udviklet til at tage højde for kompleksitet og uforudsigelighed, fordi den fokuserer på mennesker i stedet for processer.
Samtidig tager Half Double udgangspunkt i Agile-filosofien, omfavner dens mangler og tilfører nye perspektiver. Agile-projektledelsesprincipperne lægger vægt på faktorer som kundetilfredshed og samarbejde, personlige interaktioner og refleksion. Half Double tager dette et skridt videre og har skabt en komplet projektmetodologi med de tre kerneelementer – effekt, flow og lederskab – som knyttes sammen af lokal tilpasning.
Implement Consulting Group har udviklet Half Double-metodologien i samarbejde med Aarhus Universitet, DTU og Industriens Fond og har ledet mere end 50 pilotprojekter i løbet af de sidste tre år.
Ved at dele vores læring og erfaring fra disse pilotprojekter med vores fællesskab af ledende, indflydelsesrige projektledere og projektejere har det været muligt at videreudvikle og løbende justere principperne og idéerne fra Half Double i praksis.
Half Double har vundet indpas i den akademiske verden på grund af et hold forskere fra Aarhus Universitet og DTU. Disse to institutioner har styrket Half Doubles akademiske fundament gennem omfattende forskning ved at evaluere implementeringen af Half Double og dokumentere den potentielle effekt, hvilket har bidraget til at udbrede og implementere Half Double inden for projektledelse.
Da både Aarhus Universitet og DTU allerede spiller en stor rolle i udviklingen af projektledelsesdisciplinen, var de begge perfekte samarbejdspartnere til at deltage i Half Doubles forskningsspor.
Half Double startede ved, at man stillede spørgsmålstegn ved det nuværende projektledelsesparadigme. Siden er Half Double vokset til et stort, professionelt ledelsesnetværk og -konsortium bestående af 1.600 practitioners og mere end 50 pilotprojekter, hvor de centrale samarbejdspartnere Implement Consulting Group, Aarhus Universitet, DTU og Industriens Fond, der stod bag udviklingen af Half Double, stadig er helt centrale for fællesskabet.
Half Double går helt tilbage til 2013, hvor tre projektledere opdagede, at de alle delte den samme følelse af, at der var noget, der ikke helt stemte inden for projektledelsesområdet. Derfor samlede de en ekspertgruppe bestående af 21 erfarne projektledere, der skulle adressere og løse denne udfordring. Nogle af de bedste fra netværket af projektledere fik derefter til opgave at tage alt, hvad de vidste om projektledelse, for at finde ud af, hvad der var behov for at omprioritere. Sammen skrev de artiklen ”Projects for a reality on the move”.
Half Double-konsortiet blev etableret på baggrund af artiklen og ekspertgruppen, der stod bag den. I takt med at filosofien bag Half Double blev udviklet og justeret, voksede gruppen af 21 projektledere til et fællesskab bestående af 1.600 medlemmer med Implement Consulting Group i spidsen og i samarbejde med Aarhus Universitet, DTU og Industriens Fond. Der blev indledningsvist identificeret 17 pilotprojekter, hvor man var villig til at afprøve den banebrydende metodologi, og tallet steg til over 50 pilotprojekter, der skulle teste og implementere Half Double over en periode på tre år.
En gentænkning af projektledelse var i sig selv ikke noget nyt. Men rent faktisk at finde en måde at ændre projektledelse var. Implement Consulting Group havde allerede udforsket muligheden for et nyt projektparadigme – et paradigme med udgangspunkt i Agile-metodologien og med virkelighedens kompleksiteter i centrum. Et paradigme, der gjorde det muligt løbende at ændre projektleverancer på baggrund af læringer fra projektet, uden at det blev opfattet som dårlig projektledelse. Og et paradigme med en ambition om at gennemføre projekter på den halve tid med den dobbelte effekt. Hvis det overhovedet var muligt, ville det radikalt øge produktiviteten både i Danmark og i resten af verden. Ambitiøst? Måske. Realistisk? Det har det vist sig at være.
Industriens Fond, som er projektsponsor, har finansieret Half Double. Det er en filantropisk fond, som støtter innovative og inspirerende initiativer, der booster danske virksomheder og branchers konkurrenceevne, og var derfor den perfekte partner at gå sammen med og en stor støtte i vores fælles indsats for at ændre den måde, vi planlægger og leder projekter på.