Facilitering og mødeledelse

Arbejder du som konsulent, projektleder, koordinator eller leder, er du formentlig involveret i at drive møder eller workshops. Som facilitator eller mødeleder skal du kunne skabe optimale rammer for samarbejde, hvor du involverer og engagerer deltagerne for at opnå de bedste resultater.

Hvad er facilitering?

Facilitering som disciplin handler om at styre både form og fremdrift​, når du skal have en gruppe mennesker til at nå et fælles resultat. Som facilitator skal du sikre den optimale udnyttelse af gruppedynamikken blandt deltagerne, skabe energi og motivation samt sikre fokus på det ønskede mål. Herudover handler god facilitering om at planlægge og designe processen for at sikre mening og værdi samt bedre beslutninger og løsninger.

Facilitering er en sammenhængende proces og inkluderer et bevidst design før mødet, facilitering og gennemførelse under mødet og opfølgning efter mødet.

Hvordan bliver man en god facilitator?

Som leder, projektleder eller mødeleder er det en kæmpe force at kende de rigtige værktøjer til god facilitering. Dermed kan du nemlig skabe de optimale rammer, som vil sikre værdiskabende resultater på dine møder.

For at sikre fokus og fremskridt på dine møder er det vigtigt at skabe en tydelighed omkring indhold, struktur og proces, så det er nemt at være deltager. Du skal være i stand til at gribe ind på passende måder og håndtere konflikter og svære dialoger.

Værktøjer til facilitering

En solid værktøjskasse er et must, hvis du vil designe gode og involverende processer. Komponenterne i designstjernen hjælper dig med at holde styr på processen fra start til slut.

Designstjernen

Designstjernen er et unikt designværktøj til processer og møder, fordi den:

·        Sikrer, at vi understøtter formålet gennem bevidste valg og alle de små greb, vi gør (sikrer effekt og værdi for organisationen)

·         Kan bruges som tjekliste

·         Kan forebygge modstand

·         Hjælper dig og bliver et landkort du kan arbejde ud fra

Du kan læse mere om brugen af designstjernen i artiklen: ”Facilitering – Hvordan kan vi facilitere gode gruppeprocesser?” En artikel med inspiration, værktøjer og tips til at skabe øget dynamik, ejerskab og kvalificerede resultater i gruppeprocesser gennem bevidst design.

Lær at facilitere møder og workshops

På vores kursus i ”Facilitering og procesdesign” bliver du klædt på til at planlægge og facilitere dynamiske, effektive og motiverende møder. Du får konkrete værktøjer og metoder til at sikre fokus og fremdrift i dine møder og workshops. Du lærer at håndtere konflikter og svære dialoger samt skabe involvering og engagement, der understøtter effektiv resultatskabelse.

På kurset vil du gennem konkrete øvelser og teknikker få træning i at anvende de nødvendige værktøjer til at sikre værdiskabende resultater på dine møder. Samtidig får du større indsigt i din egen rolle som facilitator.

Som en del af kurset vil du få en personlig Whole Brain®-profil (HBDI®), som afdækker dine personlige præferencer og tankemønstre. Whole Brain®-modellen vil også introducere dig til de forskellige typer, du kan støde på, og hvordan man favner deres forskelligheder.