Skab samtaler med dybde

Hvad kan du gøre som leder?

Forfattere

Rune Bang Puggaard & Rikke Sick Børgesen Hoffmann

Vi er adskilt mere end vanligt. Også mere end vi har lyst til i disse dage. Forenet i at være adskilt. Vi tørster mere end før efter kontakt, efter rigtige samtaler med et indhold, der gør, at vi kan føle os som en del af et fællesskab, og at vi mestrer noget.

Ved første øjekast kan engagerende og vedkommende samtaler være vanskelige at skabe. Vi kender dog alle en tæt ven, som af den ene eller anden grund bor mange kilometer væk, men hvor samtalen, allerede inden den begynder, føles nær, vedkommende og relevant.

Det vigtige for samtalen er ikke platformen. Den kan lige så vel foregå på telefonen på gammeldags manér, som den kan foregå ansigt til ansigt via FaceTime, Skype, Teams eller Zoom.

REAL-samtaler

Ser vi nærmere på anatomien af disse samtaler, er der tre vigtige forhold: dels relationen, dels indholdet og dels tilstedeværelsen.

  • Relationen: Relationen er betydende for samtalen. Måske er vores forhold bygget op over intensive perioder med uformel og sammenhængende tid, hvor der er tid til at udforske fælles interesser, dele synspunkter og grine over fælles oplevelser.
  • Indholdet: Når vi skaber et engagerende indhold, så berører det ofte et større formål. Disse samtaler bidrager til, at vi føler et tættere tilhørsforhold til andre, og de understøtter os i at føle, at vi mestrer noget.
    Når vi undersøger mulighederne for at gøre noget nyt, der får os til at vokse eller bringer os ud af fastlåste situationer, så er det vores eget valg, at vi flytter os. Vi føler os ofte set og anerkendt i disse samtaler for noget, vi er gode til.
  • Tilstedeværelsen: Vi skal skabe plads til at lytte og til at dele nogle af de glæder og bekymringer, der er relevante her og nu. Ofte er der også en ligelig vekselvirkning mellem at lytte og dele.

Vi kalder disse samtaler REAL-samtaler. Bag forkortelsen REAL ligger ordene: Relatér, Engagér, Anerkend og Lyt.

Men hvad kan lederne gøre for at skabe flere REAL-samtaler? Det ser vi nærmere på her.